Vaccinatie uitleg met de woorden Kunnen, Kan , Misschien en we weten het nog niet

De wetenschap van COVID-19-vaccins en monoklonale antilichamen

Wat zijn vaccins?
https://www.coronaviruspreventionnetwork.org/coronavirus-vaccine-and-antibody-science/

Dit is een vertaling van Covid-19 Prevention Network.

Er staan alleen maar mogelijke werkingen in en geeft aan dat het vaccin zoals men het noemt een experiment is waar iedereen aan wordt onderworpen, mits men de noodzaak ziet om zich te laten vaccineren uiteraard.

Een vaccin is een stof die je lichaam leert een vreemde indringer, zoals een virus, te herkennen, een alarm te laten klinken om je immuunsysteem te activeren en je vechterscellen en eiwitten instrueert om aan het werk te gaan om het virus te bestrijden. Het doel van een vaccin is om het virus in uw lichaam te elimineren of onder controle te houden, waardoor infectie kan worden voorkomen of een infectie zich kan ontwikkelen tot ziekte. Het vaccin zorgt ervoor dat het immuunsysteem reageert door zoveel mogelijk op het binnendringende virus te lijken zonder zelf ziekte te veroorzaken.

Vaccins worden al tientallen jaren over de hele wereld gebruikt. Hoewel pokken tot op heden de enige infectieziekte is die wereldwijd door vaccinatie is uitgeroeid, hebben vaccins de last van vele andere infectieziekten zoals polio, mazelen, de bof en kinkhoest verminderd. Recentelijk zijn er vaccins ontwikkeld voor de preventie van humaan papillomavirus (HPV), longontsteking en gordelroos.

COVID-19-vaccins: hoe hebben we ze zo snel gekregen?

Een miniatuur van een infographic die beschrijft hoe we zo snel aan COVID-19-vaccins kwamen.

In de zoektocht naar een COVID-19-vaccin of -antilichaam slaan we geen stappen over of slaan we geen stappen over. We overlappen sommige stappen in plaats van ze achter elkaar uit te voeren.

Met financiering van de Amerikaanse regering werden deze COVID-19-vaccins in grote hoeveelheden geproduceerd terwijl de fase 3-onderzoeken werden uitgevoerd. Deze fabricage was een risico, omdat we nog niet wisten of de vaccins effectief waren. Dit risico is genomen vanwege de volksgezondheidscrisis. Als uit de onderzoeken blijkt dat de vaccins niet effectief zijn, worden ze vernietigd. In elke fase van het ontwikkelingsproces van een vaccin is onze eerste zorg de veiligheid van het publiek.

Bekijk de infographic: COVID-19-vaccins: hoe hebben we ze zo snel gekregen?

Over Messenger RNA-vaccins

Miniatuur van infographic over of mRNA-vaccins veilig zijn.

mRNA – Zijn ze veilig?

De veiligheid op lange termijn wordt nog bestudeerd, JA, ze zijn veilig! De meeste bijwerkingen treden op binnen 7 dagen na vaccinatie en duren 1-3 dagen. Meer mensen meldden bijwerkingen na de tweede dosis. Lees meer over de veiligheid en bijwerkingen van mRNA-vaccins.

Miniatuur van een infographic over hoe mRNA-vaccins werken.

mRNA – Hoe werken ze?

mRNA-vaccins geven uw lichaam de informatie die nodig is om zich tegen een virus te verdedigen. Lees een overzicht van hoe mRNA-vaccins werken en hoe belangrijk het is om 2 doses te krijgen.

Miniatuur van infographics over wat de voordelen van mRNA-vaccins zijn.

mRNA – Wat zijn de voordelen?

Na ontvangst van 2 doses kunnen mRNA-vaccins het risico op ziekenhuisopname met ernstige COVID-19-ziekte en overlijden als gevolg van ernstige COVID-19-symptomen verminderen. Lees meer over de voordelen en informatie over prioriteitsgroepen die zijn opgenomen in de vaccinonderzoeken, waarbij de veiligheid en werkzaamheid voor deze groepen wordt onderstreept. 

Miniatuur van een infographic die beschrijft wat we nog hopen te weten te komen over mRNA-vaccins.

mRNA – Wat hopen we nog te weten te komen?

Er zijn veel redenen waarom verder onderzoek naar andere COVID-19-vaccins nodig is. Totdat we meer weten, moeten we maskers blijven dragen. Lees meer over wat we hopen te leren met meer onderzoek. 

Een miniatuur van de infographic over populatie-(kudde)-immuniteit.

Immuniteit van de populatie (kudde) en COVID-19-vaccins

De onderzoeken hebben aangetoond dat de COVID-19-vaccins effectief zijn in het voorkomen van ernstige ziekten. Dit is belangrijk voor de gevaccineerde mensen en hun gemeenschappen. Het betekent dat mensen niet zoveel tijd nodig hebben om weg te zijn van hun werk of hun gezin, en het betekent dat de lasten voor ziekenhuizen en gezondheidszorgsystemen worden verminderd. We weten nog niet of COVID-19-vaccins ook infectie voorkomen of overdracht van het virus naar anderen voorkomen. Als mensen die zijn gevaccineerd toch besmet kunnen raken en het virus op anderen kunnen overdragen, wordt het moeilijker om populatie-immuniteit te bereiken.

We hebben het onderzoek nodig om ons te helpen dit antwoord te vinden.

Wat zijn monoklonale antilichamen?

Miniatuur van een infographic die monoklonale antilichamen beschrijft.

Een antilichaam is een Y-vormig eiwit dat wordt geproduceerd door B-cellen, die deel uitmaken van het immuunsysteem. Er zijn verschillende soorten antilichamen en vaccins zijn meestal ontworpen om de antilichamen te produceren die virussen herkennen en “labelen” als vreemde indringers door zich te binden aan unieke delen van een virus.

Antilichamen die zich binden aan het oppervlak van een virus en de toegang tot de cellen van een persoon blokkeren, kunnen infectie of ziekte daadwerkelijk voorkomen: dit wordt neutralisatie genoemd. Deze antistoffen, die bij sommige mensen van nature voorkomen na vaccinatie of infectie, kunnen in het laboratorium worden gekopieerd en vervolgens aan mensen worden gegeven als preventie of behandeling. De term “monoklonaal” verwijst naar deze in het laboratorium gemaakte antilichamen.

De ontwikkeling van monoklonale antilichamen om COVID-19 te voorkomen is om een ​​aantal redenen belangrijk, waaronder:

  1. Monoklonale antilichamen kunnen mogelijk als een andere preventieoptie dienen totdat er een COVID-19-vaccin beschikbaar is.
  2. Monoklonale antilichamen kunnen mogelijk onmiddellijke bescherming of behandeling bieden voor degenen die zijn blootgesteld en nog niet zijn gevaccineerd.
  3. Monoklonale antilichamen kunnen nodig zijn voor mensen die na vaccinatie geen adequate immuunrespons kunnen ontwikkelen of behouden, zoals oudere volwassenen.

Hoe verschillen monoklonale antilichamen van vaccins?

Illustratie van een antilichaam dat bindt aan het oppervlak van een virus.

Illustratie van een antilichaam dat bindt aan het oppervlak van een virus en de toegang tot de cellen van een persoon blokkeert.
 Krediet: Lisa Donohue, CoVPN

Bij traditioneel onderzoek krijgen mensen een vaccin en wachten wetenschappers af of hun lichaam op het vaccin zal reageren door antistoffen aan te maken tegen het virus. Bij antilichaamstudies slaan we die stap over en geven we mensen de antistoffen direct. We doen dit met behulp van intraveneuze infusies, algemeen bekend als “een infuus krijgen”, met injecties in de huid of infusies onder de huid. Een ander verschil is dat antilichamen die van nature door uw lichaam worden geproduceerd als reactie op een vaccin lang kunnen aanhouden, maar deze in het laboratorium gemaakte monoklonale antilichamen duren meestal maar een paar maanden, waardoor mensen meerdere infusies of injecties op een regelmatig schema moeten krijgen. .

Waar is de laatste informatie over het coronavirus en COVID-19?

Wat we weten over het coronavirus, SARS-CoV-2, en de ziekte, COVID-19, verandert voortdurend. Om op de hoogte te blijven van de meest actuele informatie, raden wij u aan de volgende websites te bezoeken voor betrouwbare en nauwkeurige informatie:

Vaccin-geïnduceerde seropositiviteit (VISP)

Wat is VISP?

Antilichamen helpen infectie te voorkomen. De meeste vaccins stimuleren het lichaam om antistoffen aan te maken. Als u een COVID-19-vaccin krijgt, zal uw lichaam waarschijnlijk antilichamen tegen het virus ontwikkelen. Daarom kunnen sommige op antilichamen gebaseerde tests voor coronavirusinfectie een positief resultaat opleveren, zelfs als u niet of niet eerder met het coronavirus bent geïnfecteerd. Dit wordt een vaccin-geïnduceerde seropositiviteit (VISP) testresultaat genoemd.

Er zijn twee soorten tests beschikbaar voor SARS-CoV-2

  • Een virale test vertelt u of u een coronavirusinfectie heeft. Deze test detecteert de aanwezigheid van het daadwerkelijke coronavirusvirus in uw lichaam. Sommige van deze tests worden PCR-tests genoemd. Voor deze test is meestal een neusuitstrijkje of speekselmonster nodig.
  • Een antistoffentest vertelt u of u eerder een coronavirusinfectie heeft gehad. Er is een bloedmonster nodig om te bepalen of uw lichaam antistoffen tegen het coronavirus heeft ontwikkeld.

Op dit moment zou VISP geen probleem moeten zijn, omdat de antilichaamtests die veel worden gebruikt, niet het type antilichaam detecteren dat wordt geproduceerd door de huidige COVID-19-vaccins die worden ontwikkeld. In plaats daarvan pikken ze een ander antilichaam op dat wordt geproduceerd door een natuurlijke infectie met coronavirus. Dit kan in de toekomst echter veranderen als er nieuwe antilichaamtests worden ontwikkeld.

Vaccin-antilichamen versus coronavirusinfectie-antilichamen

Illustratie van de SARS-CoV-2-structuur met eiwitten en membraan gelabeld.

Je lichaam maakt andere antistoffen aan als reactie op een besmetting met het coronavirus dan als reactie op vaccinatie.

Een van deze antilichamen wordt een “spike-antilichaam” genoemd, wat betekent dat het antilichaam is gericht op de spikes rond de buitenste schil van het virus. Het antilichaam hecht zich aan de spikes op het virus om te voorkomen dat het virus zich hecht aan de gezonde cellen van uw lichaam en een infectie veroorzaakt. Dit zijn de soorten antilichamen die COVID-19-vaccins uw lichaam willen leren maken om te beschermen tegen infectie.

Natuurlijke infectie met coronavirus zal verschillende antilichamen produceren. Deze antilichamen kunnen niet alleen aan de spike binden, maar ook aan andere virale eiwitten zoals het nucleocapside. De huidige COVID-19-vaccins in ontwikkeling leiden niet tot antilichamen tegen het nucleocapside-eiwit.

De antilichaamtesten die momenteel in gebruik zijn, zullen alleen het tweede type antilichaam detecteren dat wordt geproduceerd door een natuurlijke infectie met coronavirus. Naarmate de tijd verstrijkt en er meer vaccinkandidaten worden getest, kunnen er echter nieuwe antilichaamtests worden ontwikkeld die ook antilichamen detecteren die zich binden aan de pieken van het virus. Als dit gebeurt, betekent dit dat u een positieve uitslag van de antilichaamtest kunt krijgen, zelfs als u nog nooit met het coronavirus bent besmet. Zorgverleners interpreteren uw testresultaten mogelijk niet correct als een immuunrespons op een vaccin; ze kunnen het ten onrechte zien als een indicatie van een eerdere infectie met het coronavirus. Zodra een effectief vaccin is gevonden en op grote schaal wordt toegediend aan het publiek, zal de testtechnologie een duidelijk onderscheid moeten maken tussen vaccinreacties en infectie.

Wat moet ik met deze informatie?

We hebben een paar aanbevelingen voor iedereen die in een onderzoek een COVID-19-vaccin krijgt:

  1. Zorg ervoor dat u documentatie van uw vaccinonderzoeksteam vraagt ​​waarin uw deelname aan het onderzoek wordt uitgelegd. Het moet informatie bevatten over het SARS-CoV-2 “spike” -vaccin, wat betekent dat u een spike-antilichaamrespons kunt produceren.
  2. Als u wordt gevraagd om een ​​antilichaamtest op het coronavirus af te leggen (bijvoorbeeld als voorwaarde om weer aan het werk te gaan), geef dan aan dat u een “nucleocapside”-test moet laten doen en doe geen enkele vorm van antilichaamtest die mogelijk zoek alleen naar spike-antilichamen.
  3. U kunt deze situatie vermijden als u toegang krijgt tot virale tests op het coronavirus (zoals PCR), die de aanwezigheid van het daadwerkelijke virus in uw lichaam detecteren. Vraag indien mogelijk om dit type test en gebruik de documentatie van uw deelname aan het vaccinonderzoek als rechtvaardiging.
  4. We weten niet of de COVID-19-vaccins die worden onderzocht, zullen leiden tot antilichamen die u kunnen beschermen tegen infectie. We weten nog niet of een positieve antistoffentest betekent dat je minder kans hebt op een coronavirusinfectie of COVID-19-ziekte.

Bladwijzer de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.